„A megbocsátás az erosek tulajdonsága”

Mint egy aprócska jubileum, ötödik alkalommal szervezték és tartották meg szeptember 13-án azt az ifjúsági lelkinapot, melynek a doroszlói Mária-kegyhely adott otthont. A találkozó idei mottója érdekes módon Mahatma Gandhitól származott. „A gyenge nem tud megbocsátani. A megbocsátás az erosek tulajdonsága”. E gondolatok igen idoszerunek tuntek a kiengesztelodés évében. És persze nem csak erre a találkozóra, vagy évre vonatkoztak/vonatkoznak, hanem egész életvitelünkre.

Nagyon várt és elvárt eseménnyé notte ki magát ez az ifjúsági lelkinap. Azt is mondhatnánk, ha közeledik szeptember, vagyis Kisboldogasszony ünnepe, akkor a fiatalok Doroszlóra mennek. Az a lelkes kis csapat, a KÉKifi – a Keresztény Értelmiségi Kör ifjúsági tagozata, amelyik minden évben hosszas tervezgetés és kivitelezési munkálatok után, megpróbálja az odaérkezok délutánját érdekessé, tartalmassá és emlékezetessé tenni, arra törekszik hogy ezáltal is közelebb vigye a fiatalokat Istenhez.

Ez a bizonyos lelkinap minden évben ugyanaz és minden évben más. A fiatalok minden évben tudják, hogy mi vár rájuk (hogy hogyan épül fel a délutánjuk, hogy játszani is fognak, hogy a nap szentmisével zárul stb.), de azt is tudják, és szinte várják, hogy meglepetésekkel, kihívásokkal találják szembe magukat. Minden évben van ezeknek a délutánoknak egy olyan pontja, ami igazán különleges és maradandó. Elso évben a szentmise alatt minden résztvevo mintegy személyes felajánlásként egy-egy gyertyát helyezett el az oltár elott, amelyekbol végül egy óriási égo kereszt alakult ki. A következo évben virágszálakból alakítottunk ki kereszt alakú „virágágyást”. A harmadik alkalom rendhagyó volt, ugyanis a résztvevok a délután folyamán készített „zászlókkal” (illusztrált vásznakkal) a kegyhelyrol elzarándokoltak a doroszlói templomba. A tavalyi évben a szentírási részletet tartalmazó léggömböké volt a foszerep, ugyanis azokat engedték szabadon a résztvevok, jelképezve a buntol való megszabadulást. Idén a résztvevoket fizikailag is megmozgattuk, ugyanis át kellett kelniük a „folyón”.

Miután összegyultek a fiatalok, résztvevok (több mint 400-an voltunk), és ft. Verebélyi Árpád atya, a kegyhely ore köszöntötte oket, Dr. Sóti János SJ atya érdekfeszíto és szellemes hangvételben eloadott eloadását hallgathatták meg, A kiengesztelodés öröme címmel. Nagyon figyeltek a gyerkocök az atyára, de igazi felüdülést számukra a soron következo közösségi játékok jelentettek. A játékok során hajoltak, rúgtak, guggoltak, ütöttek, futottak a mozgásra éhes gyerekek. Akik másfajta felüdülésre vágytak, azok a Mária-szobor és a frissíto kút mellett, élo füzért alkotva mondták közösen a rózsafüzért.

Még mielott azt hihették volna a résztvevok, hogy ennyivel „megúszták” a napi teendoiket, ft. Utcai Róbert, csantavéri plébános újabb játékra invitált. Arra kért mindenkit, hogy fürdoruha és úszástudás nélkül keljen át a „folyón”. Ez a bizonyos folyó a szárazföldön helyezkedett el, és kvízkérdésekbol állt. Egy-egy játékos akkor tudott továbbhaladni „csónakjával”, ha megválaszolta az adott szakaszon feltett kérdést. Szinte hallani lehetett az evezok suhintásait, a víz csobbanását, olyan szorgalmasak voltak a résztvevok.

Természetesen a jól megérdemelt nyeremény sem maradhatott el az elért pontokért, amely cukorka formájában érkezett a fáradt legénység kezébe. A testi táplálék elfogyasztása után, a lelki táplálékra (szentmise) is szükségünk volt. Msgr. dr. Pénzes János püspök úr minden évben szívesen jön a fiatalok közé ünnepelni. Az idei szentmisét is o tartotta, és elmondta, felüdíti, megfiatalítja a doroszlói lelkinap légköre. A szentmisét és az egész délutánt az Ébredés zenekar zenéje tette még magasztosabbá. Idos és fiatal, kicsi és nagy együtt énekelte az ismeros dallamokat, és néhány új dalt is megtanultunk. A szentmise végére szinte teljesen beesteledett, de még akkor sem akartunk haza indulni. Nem tudtunk betelni a felújított kegyhely szépségével, a nap során szerzett élményekkel, a szép idovel, a sok nevetéssel, azzal a jóleso érzéssel, ami egy tartalmas nap után elönti az embert.

A közösen eltöltött délután remélhetoleg sokaknak tartalmas és érdekes volt. A szervezok sokat munkálkodtak azon, hogy így a tanév elején egy olyan ajándékot nyújtsanak a résztvevoknek, amit év közben többször elovehetnek, kibonthatnak és meríthetnek belole. Sokaknak sokmindent megköszönhetnék, de mindez nem jöhetett volna létre a Jóisten és a Szuzanya gondoskodása nélkül.

A KÉKifi internetes honlapján, melynek címe: www.kekifi.kek.org.rs megtekinthetok az ifjúsági találkozó alkalmával készült fényképek valamint több érdekes programajánaltunk is van a közeljövore.

Végezetül szeretnénk köszönetünket kifejezni a támogatóinknak: a Szabadkai Egyházmegye plénániáinak, a Keresztény Értelmiségi Kör civil szervezetnek, a Biromarketnek valamint akik a média területén is közremuködtek velünk: Mária Rádió, Szabadkai Rádió, Pannon Rádió, Magyar Szó, Hét Nap, Hírvivo, Hitélet.

Csapó Mónika